مقدمه
«قرآن مشعلى است که نور آن هرگز خاموش نمىگردد، چشمه زایندهاى است که واردان از آن نمىکاهند، نشانههایى است که روندگان بىآنها راه نمىیابند، دلیل کسى است که به آن سخن گوید، فیروزى کسى است که آن را حجت آورد، نگهدارنده کسى است که به آن عمل کند، سپر کسى است که آن را دربرگیرد، دانایى کسى است که آن را در گوش دارد. همانا قرآنکان ایمان و کانون آن، سنگهاى بناى اسلام و پایه آن، میدانهاى حق و راههاى آن است.» (1)
ضرورت شناخت قرآن و شناخت پذیرى آن
نخست دلایل ضرورت شناخت قرآنو امکان بررسى، تدبر و تفکر درباره آن را با دقتبررسى مىکنیم، سپس به پژوهش و جست وجوى راه کارها و ابزارهاى فهم صحیح این کتاب با عظمت مىپردازیم.
دلایل ضرورت شناخت و شناختپذیرى قرآن و جست و جوى راهکارهاى تفسیر و تحصیل مقاصد خداوندى را در یک نگاه کلى، مىتوان موارد ذیل دانست:
1- قرآن کریم، تنها معجزه جاویدان و سند حقانیت اسلام و گواه صدق رسول خاتم(ص) است که طى آیاتى، جن و انس را به هماوردى فراخوانده، (2) عدم امکان آن را اعلام داشته است و ضرورت آشنایى با موارد یاد شده، لزوم شناخت قرآن و امکان شناخت آن را ضرورى مىنماید.
2- قرآن خود را برابر نوامیس فطرت معرفى کرده(روم:30) و بشر را به شناخت آن فرامىخواند. جست و جوى فطرت ضرورت شناخت قرآن را لازم و امکانپذیرى آن را آشکار مىسازد.
3- با توجه به اینکه راهکارهاى شناختبشرى (حس، تجربه، عقل، شهود و...) در عرصه جهانشناسى و حقایق نهفته در آن ناتوان است، تنها راهکار مطمئن و دقیق، روزنه حقیقتنماى وحى است که انسان را بدان رهنمون مىگردد. (3)
4- با توجه به خدشهدار شدن سنت رسول خدا(ص) در جریان نامبارک سقیفه، (4) این تنها قرآن است که از صدر اسلام تاکنون و تا ابد، از گزند تحریف مصون بوده و آیینه تمامنماى اسلام است. از اینرو، شناخت آن ضرورى مىباشد.
5- از آنجا که قرآن کریم در تمام عرصههاى زندگى بشرى، قوانین جاویدان حیاتى عرضه کرده، (5) شناخت کامل آن ضرورى است.
منبع : پایگاه قرآن زلال وحی